Печиво, сири та мило: у Полтаві пройшов ярмарок місцевих ремісників
12 лютого, 16:00

Вихідними у місті вперше провели ярмарок "Poltava Lovely local food fest". На ньому була представлена продукція місцевих ремісників.

Їстівні букети, солодощі, сири та мило: все це могли придбати полтавці на першому ярмарку місцевих ремісників. Тетяна Дядечко – організаторка заходу. Говорить, його головна мета представити локальних виробників Полтавщини.

"У першу чергу це популяризація цього руху, тому що я як локальний виробник знаю, як мені було важко 4-5 років тому шукати людей, які б купували мій продукт і мати можливість розказати про нього", – розповідає організаторка.

Тетяна займається сироварінням. Говорить, навіть не думала, що це стане справою її життя.

"До того як я почала варити сир, я його не любила. І взагалі, дитинство у мене в селі пройшло, з коровами й козами. І я ні молока не пила, для мене це взагалі був жах", – розповідає Тетяна.

А ось тут – печиво й пряники різної форми та вигляду. Розмальовує їх ось ця дівчина Яна.

"Роблю контур, потім заливку, воно все застигає, роблю кожну деталь окремо. На це йде багато часу, тому що кожна деталь застигає окремо протягом шести годин", – описує процес роботи кондитер.

На прилавку у цього чоловіка – джеми, варення та конфітюри. Їх виробництвом разом із дружиною займаються уже три роки.

"Я сказав дружині, спробуй, якщо тобі сподобається. Адже вона навіть варення ніколи в житті не готувала. Вона спробувала, і їй сподобалося. Ну потім півроку удосконалювали рецептури, тому що тут дуже багато тонкощів", – говорить Роман Камалетдинов, виробник варень і джемів.

Підтримати локальних виробників на ярмарок завітали чимало полтавців. Серед них і Світлана. Дівчина обирає варення до сиру.

– Дуже сподобалося до сиру грушеве варення й апельсин з лавандою, дуже ніжний і приємний смак, – говорить Світлана. 

– Будете брати обидва? – цікавимося ми.
– Так, – відповідає дівчина.

А от полтавка Наталія разом із чоловіком – обирають сам сир.

"Ось цей сир я обрала й он той, новий, який дозрівав лише півтора місяця. Але він дуже смачний, у ньому відчувається натуральність і присмак класний", – говорить жінка.

На прилавках у ремісників можна побачити не лише продукти. Наприклад, Юлія Галаган продає мило. Його в домашніх умовах жінка виробляє ось уже дев’ять років.

"Спочатку починала його робити для себе, для знайомих, друзів. Дуже багато дарувала. А потім вже друзі мене почали підштовхувати до того, що треба вже розширюватися й іншим людям представляти своє мило", – розповідає жінка.

Наступний ярмарок локальних виробників планують провести напередодні Великодня.

Лілія Пасічник, Роман Коба, Юрій Поденко, Poltavske.TV