Заводи купуватимуть молоко у селян для переробки до 2022 року
10 серпня, 18:30

Селяни ще два роки можуть продавати молоко на заводи. З 2020 року продукт другого ґатунку не використовуватимуть для переробки.

Наприкінці 2017 року селяни обговорювали інформацію про те, що, згідно з угодою про асоціацію з Євросоюзом, переробні підприємства більше не зможуть купувати молоко у приватних підсобних господарствах, бо його вважають найнижчого сорту – другого. На полицях магазинів має бути лише три сорти молока: екстра класу, вищого та першого.

Уже влітку 2018 року в Мінагрополітики повідомили: рішення відстрочили. Директор Департаменту агропоромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації Олександр Фролов пояснив деталі:

"До 2020 року молоко буде закуповуватися в населення та використовуватиметься для виготовлення продуктів харчування".

За інформацією Олександра Фролова, минулого року молокозаводи області закупили приблизно 470 тисяч тонн молока. З них 50 відсотків — екстра класу, 30 — першого класу та 20 — другого ґатунку.

Недоліки молока другого ґатунку пояснив завідувач кафедри технології переробки продукції тваринництва в аграрній академії.

"Другий сорт — це підвищена кількість різних мікроорганізмів, у тому числі й гнилісні, й газоутворюючі, і молочнокислі", – зазначив Володимир Тендітник, завідувач кафедри технології переробки продукції тваринництва в аграрній академії.

Та й самі селяни не хочуть здавати молоко. Неприбутково.

"На молокозаводі три гривні беруть за літр. Макуха коштує шість гривень. Який сенс?" — говорить продавчиня Марія.

Деякі просто не мають можливості здати продукцію.

"У нас молоковози не їздять уже близько 20 років. Взагалі їх немає у селі", — розповіла Надія Іванівна.

Та й самі цехи з переробки молока неохоче беруть молоко від селян, надаючи перевагу розведенню корів на власних фермах. Так працює й один із невеликих молокозаводів під Полтавою — на власній сировині.

"Сире молоко надходить до приймальної посудини. Там підтримується температура шість градусів. Потім звідти ми розподіляємо, які продукти ми робимо", — пояснює процес головний технолог Ольга Лахненко.

Власник цеху Геннадій Головін говорить: виробляє тільки молоко екстра класу.

"Його термін зберігання за ДСТУ — 72 години. Все. Після цього часу господарки отримують сир зі скислого молока", — зазначив Геннадій Головін, власник цеху по переробці молока.

Із 2020 до 2022 року молоко з підсобних господарств використовуватиметься в технічних цілях для виготовлення кормів. Після 2022 року заводи взагалі його не закуповуватимуть.

Анна Морозова, Ярослав Журавльов, Poltavske.TV